index_hu.php?mpc=sajtokozlemenyek index.php?mpc=kozbeszerzesek index.php?mpc=uvegzseb
 
 

Elkészült a térségi üzleti, innovációs központ terve a Fidibe projektben

Győr, 2011. október 11.Győrben, a Nyugat –Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. által szervezett workshopon mutatták be azt a tanulmányt, amely a már 3 éve zajló Fidibe projekten belül készült el és egy üzleti-innovációs központ megvalósításának lépéseit mutatja be.  A FIDIBE néven ismert projekt támogatásával megrendezett konferenciának a tanulmány bemutatásán kívül az volt a célja, hogy nyílvánosságra hozza a Délkelet-európai térségben 3 éve zajló együttműködés eredményeit illetve publikálja az Üzleti Parkok Innovációs Kézikönyvét. Ennek DVD változatát a helyszínen kapták kézhez az érdeklődők.  A Nyugat - Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. még 2009-ben, a Közép- Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. által vezetett konzorcium tagjaként, egy jelentős összegű EU támogatást kapott, a régió ipari parkjainak és kis-és középvállalkozásainak fejlesztésére.

A Nyugat- Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója, Illés Károly köszöntőjében elmondta, hogy a 2009-ben útjára indított FIDIBE projekt a térség ipari parkjainak, vállalkozásainak fejlesztését, támogatását szolgálja. A Fidibe projektnek köszönhetően, az elmúlt időszakban számos nemzeti és regionális kezdeményezés jött létre a délkelet-európai térségben, melyek biztosították a tudáscserét az ipari parkok között és a legjobb gyakorlatok bemutatását. Emellett több tanulmány is készült, mely felmérte a térség gyengeségeit és erősségeit.

Haász Zoltán, a projekt vezető menedzsere átfogó előadást tartott, melyben az elmúlt 3 év eredményeiről beszélt, és ismertette az összegyűjtött tapasztalatokat, elkészült anyagokat és a jövőbeni további együttműködés alternatíváit.

A rendezvény egyik fő célja az elkészült üzleti-innovációs központ tervének ismertetése volt, melyet Dr. Rácz András a Pannon Projekt Kft. tanácsadója vázolt fel, kiemelve, hogy a megvalósíthatósági tanulmány a szombathelyi ipari parkra készült el, de a többi ipari park, inkubátorház, üzleti központ számára is kitűnően használható.

Egy már megvalósult fejlesztést ismertetett Budavári László, az INNONET Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki a győri Innonet Szolgáltatóház fejlődési történetének legújabb mérföldköveiről beszélt.
Varga Gábor pályázati menedzser a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségtől, az ipari parkok és inkubátorházak a Nyugat-Dunántúli Operatív Programon belül megvalósuló gazdaságfejlesztési pályázataihoz való kapcsolódási pontjait mutatta be.

Ezt követőn a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány állalkozásokat segítő tevékenységeiről Dr. Iváncsics János számolt be, majd a tervezett regionális pályázati forrásokat Buza Veronika mutatta be, kiemelve a pályázati források buktatóit és nehézségeit, de az ezzel együtt is  kitűnő fejlesztési lehetőségeket.

A FIDIBE projektről:

Az Európai Unió Dél- Kelet Európai Transznacionális Programja keretében nyert pályázatot és jelentős összegű támogatást a Közép- Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. által vezetett konzorcium, amelynek tagja a Nyugat- Pannon Regionális Fejlesztési Zrt.

A Közép- Pannon Zrt által vezetett konzorcium projektje, a FIDIBE innovációs projekt, 3 év alatt történő megvalósításában 7 ország (Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország, Románia, Görögország és Horvátország) 9 szervezete vesz részt: innovációs és fejlesztési ügynökségek, önkormányzatok, egyetemek, innovációs és technológiai központok.

2009 szeptemberében a projekt mintegy 530 millió Ft támogatást kapott – amelyet a Budapesten, a VÁTI Nonprofit Kft-ben lévő Dél- Kelet Európai Transznacionális Program Közös Technikai Titkársága nyújt. A projekt célja, a Dél- Kelet Európai térség versenyképességének javítása. Ebből a Nyugat- Pannon Zrt-re 228.000 euró (azaz mintegy 61m Ft) jut.

2010 áprilisára elkészült a régióban működő üzleti parkok-központok legjobb példáinak az elemzése. Ennek során a szervezet két példát vizsgált meg és mutatott be a többi partner számára is: a Győri Ipari Parkot és az INNONET- et.

Emellett a régió megismerkedhetett a nemzetközi partnerek több éve sikeresen működő technológiai parkjaival, melyek közül jelentős a Velence melletti, a Ljubljana-i és Thesszalonikiben lévő üzleti park. Ezek az intézmények nagy hangsúlyt helyeznek a technológia transzfert támogató szolgáltatások fejlesztésére és működtetésére, ami a régiónkban – de országos szinten is – gyenge pontja a már működő intézményeknek.        

Az elektromobilitásról rendeztek szakmai összejövetelt Győrben

Győr, 2011. augusztus 30. Győrben, a Nyugat –Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. által szervezett elektromobilitás konferencián mutatták be azokat a kiemelkedő nyugat-dunántúli fejlesztéseket, amelyek az elektromos járművek elterjedését segíthetik az európai piacon és hozzájárulhatnak, hogy a városi forgalomban az elektromos járművek váltsák fel a hagyományos üzemanyaggal működő járműveket.

A rendezvény a 2009-ben indított Autoclusters projekt keretében valósult meg, melynek célja, hogy határokon átnyúló összefogással próbálja a  délkelet-európai térség autóiparának helyzetét segíteni, a partnerek közötti tapasztalatcsere révén az új ötleteket, megközelítésmódokat, ismereteket a régióba elhozni. A kilenc országot összefogó klaszterhez egyedüli magyar partnerként csatlakozott a Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt.
A projekt 1,6 millió euróba kerül, amiből 1,3 milliót tesz ki az Európai Unió Dél-kelet-európai Transznacionális Programja által nyújtott vissza nem térítendő támogatás. Az Autoclusters projekt magyar partnerének feladatai 187.000 eurós költséggel járnak: 85 százalékát a program, 10 százalékát a magyar kormány állja a 2012. márciusában záruló tevékenységek megvalósításához.

A mai konferencián az indító gondolatokat követően Kabács Zoltán, a Magyar Járműfejlesztési Klaszter ügyvezetője ismertette az általános trendeket, irányzatokat az elektromibiltás területén kiemelve azt, hogy az ilyen jellegű nemzetközi kezdeményezések nagy szerepet játszhatnak az elektromos járművek elterjedésében. Ezt erősítette meg Haász Zoltán, aki több nemzetközi projektet vezet, majd ismertette azokat a fejlesztési lehetőségeket, amelyek idén nyitva lesznek a nemzetközi együttműködésekben részt venni kívánó szervezetek részére.

Sor került két, több hazai és nemzetközi díjjal is jutalmazott fejlesztés bemutatására, az Antro Csoport képviseletében Hivessy Géza és dr. Slezák Tamás a MOVEO nevet viselő összecsukható elektromos robogót ismertették, majd Kriston Ákos az Eötvös Lóránd Tudományegyetem kutatója a Genfi Autó kiállításon is résztvevő MICRON elektromos kisautóval ismertette meg a közönséget.
A rendezvényt az X-Meditor Kft-től érkező Csütörtöki Tamás és a Széchenyi Egyetemről érkező Dudás Alexander előadása zárta, akik többek között a mérnöki tudás, a képzés színvonalának fontosságára hívták fel a figyelmet.