Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ kialakítása Pannonhalmán

Pannonhalma Város Önkormányzata a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében megvalósuló „Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ kialakítása Pannonhalmán” című projekt révén a térség egészségügyi ellátásának javítása érdekében egy új, integrált szakorvosi rendelőintézet létrehozását valósította meg.
A projekt szakmai előkészítéséhez, valamint megvalósításához kapcsolódó projektmenedzsment feladatokat a Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. és az Egészségügyi Szakértő Műhely Kft. közös együttműködésben látta el.

A pannonhalmi Járóbeteg Szakellátó Központ 2011. év áprilisában nyitotta meg kapuit a város és a kistérség lakosai számára. A beruházás összköltsége mintegy 896.412.609,- forintot tett ki, melynek megvalósításához az Európai Unió és a Magyar Állam 806.771.348,- Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított.
 
Az új egészségügyi intézmény 1496 m2 alapterületen a kistérség 9 településének (Écs, Győrság, Lázi, Pannonhalma, Ravazd, Sikátor, Tápszentmiklós, Tarjánpuszta, Veszprémvarsány és Nyúl) 15 635 lakosa számára 200 óra/hét szakorvosi (15 szakrendelés) és 90 óra/hét nem szakorvosi (fizio- és mozgásterápia, diagnosztika) kapacitással biztosít korszerű, lakosságközeli-járóbeteg szakellátást. A szakorvosi rendelő létrehozása kiemelt fontosságú mérföldkő a térség egészségmegőrzésében, a lakosok rehabilitációjában, valamint a térség jelenlegi hátrányos helyzetének enyhítésében és gazdasági felzárkóztatásában.

   
Városközpont funkcióbővítő megújítása Zalaszentgróton

A Zalaszentgrót Város Önkormányzata és a GRÓT-COOP Zrt. által - a Nyugat-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszerében - megvalósított funkcióbővítő célú városrehabilitációs projekt 2010. év augusztusában vette kezdetét, és mintegy bruttó 330.141.978,- Ft összköltség mellett 77% mértékű Európai Uniós, illetve hazai támogatásból ment végbe. A Nyugat-Pannon ZRt. a megvalósítás során a projekt menedzsment feladatok ellátásáért felelt.
A városközponti akcióterületen egy integrált fejlesztési-, beruházási program valósult meg, amely a fizikai megújulás mellett nagy hangsúlyt fektetett a közösségi szolgáltatások és erőforrások fejlesztésére, valamint a helyi vállalkozások bevonására.
A projekt központi eleme a Szabadság tér, valamint a Piac tér rekonstrukciója és az ún. „foghíj” beépítése révén egy új közösségi turisztikai- információs Központ kialakítása volt. A helyi gazdaság fejlesztése céljából megtörtént továbbá a GRÓT-COOP Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. által használt városközponti üzletház bővítése, felújítása, emellett a lakosság tájékoztatását, bevonását és a beavatkozások sikerét szolgáló tájékoztatási és marketing akciók, valamint rendezvények valósultak meg.


Inkubátorház létrehozása Zalaegerszegen

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán 332.554.974,-Ft összegű támogatást nyert el Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata egy új Inkubátorház létesítése céljából. A kivitelezési munkálatok 2009. év novemberében kezdődtek meg és 2010. év júniusában fejeződtek be.
A fejlesztési program megvalósításához a Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. a kapcsolódó pályázat elkészítése révén, valamint a projektmenedzsment szervezet munkáját segítő szakértői szolgáltatással járult hozzá.
A projekt keretében egy bruttó 2610 m2 hasznos alapterületű inkubátorház jött létre Zalaegerszeg Északi Ipari Zónájában. Az épület alap, emelt illetve kiemelt szintű egységeket (15 db ún. alap szintű, 3 db ún. emelt szintű és 3 db kiemelt műhely), 5 db irodát, valamint tárgyalókat és közös szociális blokkot foglal magában. Az inkubátorház 25 mikrovállalkozás számára kínál betelepülési lehetőséget, illetve a hagyományos irodai szolgáltatásokon túl lehetőséget biztosít üzletviteli- jogi tanácsadás, titkári, fordítói tevékenység, piac- és közvélemény kutatás, valamint egyéb üzletviteli tanácsadás igénybevételére is.

 

Az e-CREATE projekt bemutatása

A projekt legfőbb célja a vidéki területeken – kulturális utak mellett – működő, szolgáltatás orientált turisztikai vállalkozások versenyképességének fokozása, új, innovatív (IKT) technológiák használatának elősegítése révén. A projekt keretében “jó gyakorlatok” azonosításán alapulva szakmai ajánlások kerülnek megfogalmazásra. A létrejövő előterjesztések elsődlegesen a helyi és regionális szintű döntéshozókat célozzák, megfelelő alapot képezve a szolgáltatói szektort érintő irányelvek kidolgozásához.

 

Alapadatok, információk

PROJEKT IDŐTARTAM:
January 2012 – December 2014

TÁMOGATÓ PROGRAM:
INTERREG IVC:
Innovation and the Knowledge Economy –
The Information Society

KÖLTSÉGVETÉS:
Total budget:
1,917,546.00
ERDF funding: 1,312,969.60

Norwegian funding: 118,042.00

VEZETŐ PARTNER:
Ministry of Regional Development

and Transport Saxony-Anhalt (Germany)
Mr. Ken Gericke
Phone: +49 (0) 391 567 7437

Fax: +49 (0) 391 567 3523
e-mail: ken.gericke@mlv.sachsen-anhalt.de