HÍRLEVÉL
Fidibe projekt
             

 A FIDIBE projekt általános bemutatása

Az Európai Unió Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Programja (South-East Europe programme - SEE) keretében a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. által vezetett konzorcium által benyújtásra került  FIDIBE (Development of Innovative Business Parks to Foster Innovation and Entrepreneurship in  the SEE Area) elnevezésű projektet a Monitoring Bizottság támogatásra érdemesnek ítélte, így elindulhatott a projekt mintegy 30 hónapos időtartamot felölelő megvalósításának folyamata.

A pályázat mintegy 821 db más pályázattal versengett és egyike lett a 42 nyertesnek, így teljesítményét kiemeli, hogy kevesebb, mint 5% volt a sikerráta, továbbá az, hogy mindössze 3 db olyan projekt részesült támogatásban, amelyet magyar partner vezet.   

A projekt összesen mintegy 530 millió Ft (2,2 millió euró) vissza nem térítendő támogatásban részesül - amelyet a Budapesten, a VÁTI Nonprofit Kft.-ben működő Délkelet-Európai Transznacionális Program Közös Technikai Titkársága nyújt - ezzel valósítják meg a partner szervezetek a projekt céljait, alapvetően a Délkelet-Európai térség versenyképességének javítása érdekében.

A Közép-Pannon Zrt. által vezetett konzorcium innovációs projektjében három év alatt hét ország (Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország, Románia, Görögország és Horvátország) kilenc szervezete (innovációs és fejlesztési ügynökségek, önkormányzatok, egyetemek, innovációs és technológiai központok), köztük magyar projektpartnerként a Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. vesz részt. A Nyugat-Pannon Zrt. a FIDIBE projekt során ellátandó feladatainak összköltsége 229.000,- eurót tesz ki, melynek megvalósításához a Program 85% vissza nem térítendő támogatást biztosít.

A FIDIBE projekt legfőbb célja a délkelet-európai térség gazdasági versenyképességének fokozása és dinamizálása, amely alapvetően az érintett országok területén működő kis- és középvállalkozások, innovációs-, technológiai,- és ipari parkok fejlesztésére és támogatására jött létre. A FIDIBE projekt feladata, hogy a létrejövő eredmények révén hatékonyan segítse elő a vállalati innovációt, támogassa a tudás alapú gazdaság fejlesztését Délkelet-Európában, egyúttal csökkentse a gazdasági fejlődésben mutatkozó egyenlőtlenségeket. 

Az innovációs projekt megvalósítása keretében sor kerül:

  • A projektben részt vevő régiók innovációs potenciáljának elemzésére,
  • A régiókban működő Üzleti Innovációs Parkok közül a legjobb példák kiválasztására,
  • Üzleti Innovációs Park kézikönyv fejlesztésére, amely az egész Délkelet-Európában egyedülálló és hiánypótló,
  • Szakemberek képzésére, tapasztalatcserére,
  • Az Üzleti Innovációs Parkokban beköltöző vállalkozások kiválasztására,
  • A projekt eredményeinek bemutatására nemzetközi rendezvények keretében, az Európai Bizottság tisztségviselői számára is
  • Az egyes régiókban Üzleti Innovációs Parkok előkészítésére, amelyek megvalósításához várhatóan támogatást nyújtanak az Operatív Programok (a Nyugat-Dunántúli Régióban a Regionális Operatív Program illetve a Gazdaságfejlesztési Operatív Program)

A FIDIBE projekt kiterjed továbbá:

  • Innovációs-, technológiai- és ipari parkok közötti együttműködések, közös projektek végrehajtására, információ-és tapasztalatcserére,
  • Az innovációs parkok szolgáltatásainak fejlesztésére, működésük, hatékonyságuk növelése érdekében megfelelő iránymutatásokra, szabályozók kidolgozására,
  • A megalakuló és már működő ipari parkok számára egységes szabványok, módszerek és tapasztalatok összegyűjtésére és továbbadására a Délkelet-Európai térség régióba és az Európai Unió tagországaiba

Célunk, hogy a projekt befejezése után összegyűjtött tapasztalatok, információk jól használhatóak és hasznosíthatóak legyenek a Délkelet-Európai térség és az Európai Unió régiói, vállalkozásai, ipari-, innovációs parkjai számára.

További, angol és magyar nyelvű információkért megtekintheti a FIDIBE projekt hivatalos honlapját: www.fidibe.eu; www.fidibe.com

A projekt megvalósítása során elvégzendő feladatok 2010. február 28-ig

Elkészült az első szakmai dokumentum, melynek keretében helyi szakértők elemezték a régió innovációs potenciálját, ágazatait és intézményrendszerét. A tanulmány honlapunkon angol és magyar nyelven egyaránt megtekinthető. A projekt során 2010. február végéig elkészül, illetve honlapunkon elérhetővé válik egy regionális "best practice" tanulmány, amelynek alapvető célja a nyugat-dunántúli régióban működő innovációs központok, inkubátorházak, illetve ipari és technológiai parkok legjobb gyakorlatainak elemzése, feltárása és összefoglalása. 

A FIDIBE projekt keretében megvalósuló tevékenységekről, egyúttal a projekt által elért eredményekről félévente megjelenő hírlevél révén tájékoztatjuk regionális partnereinket, valamint a honlapunkon a hírlevél küldésre regisztráló valamennyi érdeklődőt. 

Elérhetővé vált az elkészült és a partnerek által elfogadott „Üzleti Innovációs Parkok Kézikönyv” honlapunkon

A Kézikönyv lefedi mindazokat a témákat, amelyek egy ilyen fejlesztés sikeres elindításához és működtetéséhez szükségesek: területkeresés és kiválasztás, management, szolgáltatások felépítése és működtetése, pénzügyek stb.

A könyv nemcsak elméleti hátteret ad, hanem gyakorlati példákat is bemutat a Dél-Kelet Európai Régióból, felhasználva a fent említetett üzleti parkok-központok legjobb példáinak az elemzését.

Az „Üzleti Innovációs Parkok Kézikönyvének” célja, hogy üzleti innovációs parkok felállításához, továbbfejlesztéséhez, működtetéséhez adjon iránymutatást. A kézikönyvet angol és magyar nyelven  DVD-n fogjuk publikálni.

Az elkészült angol nyelvű kézikönyvet az alábbi linkre kattintva olvashatja:

http://www.avenircom.hu/letoltes/20164%20FIDIBE%20Manual%20Final%2011-Aug-2010-1.pdf

A magyar nyelvű változatot pedig az alábbiakban olvashatja:

http://www.avenircom.hu/FIDIBE_kezkonyv_HU.pdf

     Elkezdődött az 5. számú Munkacsomag megvalósítása, melynek keretében  három elő-megvalósíthatósági tanulmány készült el ipari parkok, innovációs központok lehetséges továbbfejlesztésére vonatkozóan.

Az elkészült anyagok itt letölthetőek:

http://www.avenircom.hu/doc/Gyor_helyszin_tanulmany_final.pdf
http://www.avenircom.hu/doc/Movar_helyszin_tanulmany_final.pdf
http://www.avenircom.hu/doc/Szhely_helyszin_tanulmany_final.pdf
http://www.avenircom.hu/doc/Teljes_helyszin_tanulmany_final.pdf


LEGFRISSEBB HÍREINK
Bővítik a RR Donnelley debreceni nyomdaüzemét
Másfél millió eurós beruházással bővítik az amerikai RR Donnelley nyomdaipari üzemét a debreceni Határ úti Ipari Parkban; a szeptember közepére elkészülő beruházással 100 új munkahelyet teremtenek - hangzott el a hétfői bokrétaünnepségen, miután az építők elérték az új csarnok legmagasabb pontját.
» bővebben
Bukhatják a hiteleket a cégek, ha hibáznak a tőkéjükkel
Nem részesülhetnek uniós pályázati pénzekből, nem indulhatnak közbeszerzési pályázatokon, de még hitelt sem igényelhetnek a magyarországi cégek akkor, ha nem figyelnek oda kellőképpen saját tőkéjük mértékére, és annak összege netán mínuszt mutat. Márpedig utóbbi a jelenlegi gazdasági folyamatok között könnyen előfordulhat.
» bővebben
GMO: kártérítés az érintett gazdáknak
Hektáronként 360 ezer forint kártérítést kapnak a génmódosított szervezetektől szennyezett vetőmag miatt károsult gazdák
» bővebben